Второто Пришествие

Как, кога и къде?

Библията е категорична че ще има Второ пришествие (Мат.16:27). Но какво знаем по въпросите; как, кога и къде то ще се случи?


Можем да заключим от думите на Исус “Но този ден и час никой не знае …само Отца знае“ и от пасажът в Амос 3:7 „Господ няма да направи нищо, без да разкрие на пророците”, че Бог, който знае денят и часът, със сигурност ще разкрие всичките си тайни за второто пришествие на своите пророци.

Въпреки, че Исус каза, че ще дойде като крадец, също е писано, че няма да дойде като крадец за чистите по сърце… Разглеждайки събитията при първото пришествие Исус идва като крадец за фарисеите, които живееха в тъмнина, но за семейството, което беше в светлината, Бог ясно откри бъдещото раждане на Исус. При раждането на Исус Бог разкри тази тайна на тримата мъдреци, на Симон, на Ана и на пастирите. Лука 21:34-36.

Исус много ясно отбелязва, че тайната за времето, мястото и начина, по който ще се завърне ще бъде разкрита на вярващите, които внимателно очакват и се подготвят за Второто Пришествие.


Винаги в провидението на възстановяване, Бог открива на своите пророци, какво ще направи, преди да го е сторил. Примери за това са потопът по времето на Ной, разрушаването на Содом и Гомор и раждането на Исус. По същия начин за Второто Пришествие на Господа, Бог със сигурност ще изпрати откровение на искрено вярващите, които са "светлината" и "имат уши да чуят и очи да видят". Както е писано в Деяния 2:17 „И в последните дни, казва Бог, ще излея от Духа Си... и синовете ви и дъщерите ви щепророкуват, юношите ви ще виждат видения...”

Как ще се върне Христос?

1. Изводи от Второто пришествие на Илия

За да разберем как ще стане Воторто пришествие на Христос, нека първо да разгледаме Второто пришествие на Илия. Чрез него става най-ясно, как Бог работи и как Христос ще се върне.

Тъй като второто идване на Илия е трябвало да представлява завръщане на възкачилия се на небето Илия, хората са очаквали и вярвали, че Илия несъмнено ще слезе от небето. Но Исус ясно заявява, че Йоан Кръстител, който се е родил на земята, е Илия (Мат. 11:14; 17:13). Фактът, че Второто идване на Илия се осъществява, чрез Йоан Кръстител не означава, че самия Илия се е родил отново, като Йоан Крътител. Илия е в духовния свят и е помагал на Йоан, който е имал същата мисия на земята (Лук. 1:17). Ето защо, въпреки че мисията е една и съща, личността е различна.

2. Изводи от думите на Исус

Можем да разберем, че при Второто пришествие, най-вероятно Христос ще бъде роден на земята. Както е предсказано в Отк. 12:5, „И голямо знамение се яви...жена която щеше да роди... И тя роди мъжко дете, което ще урпавлява всички народи...” С други думи Месията при второто пришествие ще изглежда различно и дори носи друго име, както се казва в Отк. 19:12, „И носеше ново име, което никой не знаеше... и името му беше Божието слово.”

Възможно ли е Библията наистина да предсказва това? Възможно ли е Исус наистина да предаде мисията си на друг, който ще се роди за това? В Йоан 14:16 Исус загатва точно това: „И Аз ще поискам от Отца си и Той ще ви даде друг Утешител, за да бъде с вас вовеки.” Исус пояснява и защо трябва да дойде друг: „Имам още много неща да ви кажа, но не можете да ги понесете сега. А когато дойе Онзи (Господаря на Второто пришествие), Духът на истината, ще ви упътва към всяка истина”. Следователно, при Второто пришествие ще се роди дете със друго име на което Исус ще даде своята мисия, и което ще израсне, ще победи и разкрие пълната истина пред света, която Исус тогава не е разкрил понеже хората не са били готови за нея.

Можем ли да бъдем сигурни, че това наистина ще стане. Тези думи на Исус, дадени в откровение на пророка Йоан, са още по категорични. „И на този който победи и който... върши дела, чисти като Моите, ще дам власт над народите и той ще ги управлява с желязна тояга... както Аз получих от Своя Отец. И ще му дам зорницата” (Отк. 2:26-28). Тук става ясно, че ще се появи друга безгрешна личност като Исус (върши дела чисти като Моите), и че самия Исус ще му даде същата мисия (както аз получих от Своя Отец), което е Месиянската мисия (да управлява всички народи с желязна тояга).

Да Исус е еднородния Син на Бог, и няма друго име, чрез което да идва спасение до идването на Второто пришествие. Ще се появи такъв човек, и че самият Исус ще го помаже за Цар на народите (на гръдски Христос, на Арамейски Месия). И в двата цитата, Отк. 2:26-28 (този на който Исус ще даде същата мисия, както Той е получил от Отца) и Отк. 12:5 (появата на момче което от раждането си има връзка с Бога), става дума за една и съща личност, (този който ще управлява всички народи в желязна тояга).

Възможно ли е тогава днешното християнство да отрече Библията, да се обърне срещу волята на Исус, като отхвърли този Помазан от Исус за Месия на Второто Пришествие? Да самия Исус предупреждава за това. Исус пита, „Когато той (Господаря на Второто Пришествие) дойде, ще намери ли вяра?” Той ни предупреждава, че Второто Пришествие ще дойде „като крадец в ноща.”

Когато детето се роди на земята само избрани ще знаят, чрез откровения, докато останалите, дори и християнските лидери може да са в тъмнина. По тази причина те със сигурност могат да се обърнат срещу Него и вместо първите спасени да станат преследвачи и да критикуват Господаря на Второто Пришествие, поради невежеството си. За това Исус казва, че ще им заяви, „Махнете се от мене вие злойци...” въпреки че тяхната гордост и сигурност за спасение е в думите им, „Не в твое ли име пророкувахме и говорехме езици, и проповядвахме”. В момента в който те се обърнат срещу този, който Исус е пратил, те автоматически стават най-големите злодеици в очите на Бог.

Символиката в "Идване на Облаците"

Всъщност днес неизбежно, повечето християни ще отхвърлят Второто Пришествие, понеже за тях то би трябвало да се осъществи на облаците. Така че нека погледнем, какво говори самата Библия за символиката на облаците.

В Откровение 17:15 става ясно, че водата символизира множествата грешни хора, а облаците са пречистените, отделени от грешното и подготвени да приемат Второто Пришествие. Исус казва, че ще дойде отново на облаци, но както в Ефесяни става ясно, отнася се за „облаци от свидетели”. Пречистените от грешното общество, които имат чисто и искренно търсещо сърце, за да могат да разберат и приемат откровенията за Второто Пришествие.

Така че символиката е ясна; както изпаренията от мръсната вода се пречистват и образуват облаците, така и пречистените отделени от грешното общество ще са тези, които първи ще приемат Второто Пришествие. Те са тези на които Бог ще разкрие „новото име” на Месията. Те са облаците на които Второто пришествие ще се състои.

Можем само да припомним, че дори и по времето на Исус хората са очаквали да видят неествествени феномени и идване на облаци, но такива не е имало.

Международната конференция на пасторите

Пастори задават въпроси на Обединителното движение

Тук можете да видите текстът "Въпроси и отговори", където пастори задават въпроси на Международната конференция на духовенството, към Обединителното движение и където, на основата на Библията се отговаря на християнски концепции привидно несъвместими с Обединителните възгледи. Текстът е на английски, но при интерес ще преведем определени части. Темите са разделени така:

1. Второ пришествие
- Антихрист
- Облаци
- Илия
- Израел
- Преп. Мун и Корея
2. Грехопадение
- Принципи на сътворението
- Грехопадение и ангели
- Грехопадение, плодове, дървета
- Грехопадение, Луцифер и Сатана
- Грехопадение, грях и секс
- Грехопадение, Адам и Ева
3. Мисията на Иисус
- Исус и разпятието
- Основни въпроси за Иисус
- Йоан Кръстител и Илия
- Непорочно зачатие
- Кръвно изкупление
4. История на възстановяване
- Адам, Ева и Иисус
- Авел, Кайн и Сатана
- Семейството на Ной
- История
- Семейството на Авраам
- Якоб и Исав
- Възстановяване с център отговорността
5. Други въпроси
- Продължаващо откровение
- Предопределение
- Божието царство
- Религия и християнско единство
- Обединителна вяра
- Преп. Мун, Обединителна църква и членове
- Женитба

Християнски Свидетелства за Исус и Сан Мьон Мун

Аз Съм... Тук

Свидетелства от последователите на Исус за чудесата около него възпламеняваха вярата на християните през вековете. Днес самите християнски пастори свидетелстват за чудесата обграждащи Истинските Родители – Преподобния и г-жа Мун. Американската организация на пасторите ACLC е събрала тази колекция в книгата „Аз съм тук”, със свидетесва за Исус и Сан Мьон Мун.

Християнски пастори споделят как Бог и Небето са потвърдили за тях идентичността и значимостта на работата на Д-р Мун и семейството му за установяване на Божия свят на Мир на земята. Самата инициаторка на тази колекция споделя как Исус я е уверил за своето присъствие докато тя за първи път е изучавала Божествения Принцип – съставящ основните откровения на Сан Мьон Мун.

„Никой не може да чете тази книга без да почувства искреноста на пасторите, които чрез Небесното водене са повярвали и дошли да следват Истинските Родители. Пръсъствието на Бог и Исус е явно в техните преживявания,” заявява пастор от Петдесятната църква.

За тези, които не са получили такова потвърждение от Небето е шокиращо и трудно да повярват факта, че Исус неотменно подкрепя преподобния Мун. Сан Мьон обаче е бил призован още на 16 годишна възраст от самия Исус Христос, който му се явява в откровение да доведе изпълнението на Божията воля на земята. Този момент е точно предсказан в Библията. В Откровения 2:26 се предсказва недвузначно, „И на този, който победи ... за да върши дела, чисти като Моите, ще дам власт над народите и той ще ги управлява с желязна тояга... (символ на месиянската роля) както и Аз съм получил от Своя Отец. И ще му дам зорницата (символ на новата истина).

Тези които са честни спрямо себе си ще се поинтересуват сами да разберат дали Бог работи чрез Преподобния Мун. Самия Исус ни подсказва, „по плодовете му ще го познаете.” Или както проф. д-р Мортън Каплан, от Чикагския Университет заявява, „Делата на преподобния Мун и неговото движение могат да преместят планини и един ден ще служат като опорната точка на Архимед за промяната на света.” „Запознайте се с обхвата на дейностите на д-р Мун. Учете, за да разберете виждането, което той предлага за бъдещето, и тогава решете за себе си дали Божията ръка е зад всичко това.”

Целият живот и дейност на д-р Мун е отдаден за изпълнение на Божията воля, и установяване на Свят на Мир, Любов и Разбирателство между хората. Кой би могъл да критикува това. Той създава и финансира стотици организации посветени на Световния мир и създаването на истински семейства. Самата Библия заявява, „Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии синове.” А Татко Мун определено е шампион всред всички миротворци в историята. И разбира се, невежеството не е оправдание за да не признаем поне това ако погледнем делата му.

За любовта и щастието

Истинското щастие се създава във връзката с другите. Това е така, защото нуждата за даване и получаване на любов е в основата на преживяването на истинска радост. А любовта също се преживява само във връзка с другите... като братя и сестри, като съпруг и съпруга, и като родител и дете. Всички тези взаимоотношения са в центъра на щастието... и в тези взаимоотношения ние прежияваме Бог субстанциално в живота си.

Най-могъщата сила: Любовта е най-голямата и могъща сила във вселената и е извор на живота и щастието. Любовта е причината защо Бог е сътворил всичко. Той е копнеел да има обект на който да дава любов и от който да получава любoв. Той е копнеел ние ,неговите деца, да създадем един свят на любов, разбирателство и харнония, където нашите творчески способности да реализират по уникален и неотразим начин красотата, доброто и любовта.

Истинската любов е дух на служене. Тя носи мир, който е коренът на щастието. Ако егоистичната любов е маска на желането партньора да живее за теб, то при истинската любов е обратното. Тя не носи такава поквара, а напротив, истинската любов дава, забравя, че е дала и продължава да дава непрестанно. Истинската любов дава с радост и е саможертвена любов. Обратното, фалшивата любов използва партньора за своя изгода. Истинската любов е вечна и непроменлива, докато егоистичната любов е временна и нетрайна и носи само разочарования.

Нищо не може да се сравни със стойността на истинската любов. Тя има силата да премахне всички бариери създадени от егоизма на хората. Дори националните граници, както и расовите и религиозните бариери. Само тя може да създаде идеалния свят за който всички мечтаем. Истинската любов е задължително изискване за влизане в Небесното Царство.

Коренът на злото: Любовта е могъща сила, но ако се злоупотреби с акта на любовта, тя се превърща в най-разрушителната сила. При злоупотреба с нея се получава разрушителна сила, която причинява неописуеми раздразнения, разочарования и страдания. Злоупотребата със сексуалната любов разбива основите на семейството, което е основата на обществото. Разбива доверието и характера, сърцето и съвестта на младото поколение. Не е имало идеално общество, защото никой досега не е открил начин да преодолее сексуалната аморалност започната от първото човешко семейство. Да не забравяме че след зоупотреба те прикриха не ръцете или устата си, а точно сексуалните си органи. Да не забравяме, че всички могъщи цивилизации в историята са били унищожени не от външна сила а поради вътрешна сексуална аморалност. Да не забравяме, унищожителните последствия за семейството и обществото след Сексуалната Революция.

Идеалният свят на мира: Свят на мир, хармония и любов може да се изгради само когато обществото се изпълни със здрави, изпълнени с истинска любов, семейства в които децата по естествен начин ще развиват съвестта си, както и добър характер и способност да обичат и живеят за другите. Така социалните проблеми, като разводи, омраза, корупция, наркотици и т.н. естествено ще изчезнат.

Корупцията в света е просто изява на корупцията в душите. Промяната на едни корумпирани лидери с други никога в историята не е довела до разрешаване на проблема. Нужна е вътрешна революция в сърцата и съвестта на хората. Младите хора са тези които ще променят света, и ако те получат морално водене и образование спомагащо ги да изградят здрави семейства, светът на мир и хармония ще може да стане реалност.

Подкрепете усилията на Семейната Федерация за Световен Мир и Обединение в усилията за изграждане на такъв свят на мир без бариери между хората. Разпространете тази идея, станете участници в международни проекти и семинари. Свържете се с нас за повече информация:
Посолство на Мира,
Ул. Г. Бенковски 25,
София
Тел: 02/ 983 2148

Семейната Федерация е неправителствена организация със специален статут в ООН. Нейната дейност е свързана с образованието на характера, семейните ценности, проекти за диалог и помирение между нациите, културите, расите, и религиите.

Новите откровения на Исус

Може ли Исус да говори директно и днес? Някои християни са превърнали Библията в идол пречещ им да осъществят истинска връзка с Бог. По-скоро те биха я използвали да запушат устата на Бог и Исус, отколкото като средство да се доближат до тях и разберат Тяхната воля. Да, по лесно е да я използваме за това, което на нас ни е угодно.


Библията обещава нова и пълна истина

Исус наистина може да ви отговори лично, ако се обърнете искрено към него. Както самата Библия заявява „сега знаем частично и виждаме като в мъгла.” Така че е не-библейско да се каже че Библията е пълната истина, понеже тя самата заявява, че не е. Когато дойде пълното разбиране, частичното ще отпадне обяснява апостол Павел в Коринтяни 13:8-12. „Защото сега отчасти знаем и отчасти пророкуваме, но когато дойде пълното, това, което е частично, ше се прекрати... сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице в лице; сега познаваме отчасти, а тогава ще познаем напълно.” Проблемът е, че както винаги в историята, когато сме се хванали за частичното, не искаме да пуснем и да приемем пълното.

Ако не знаем защо Исус е призовал Сан Мьон Мун да изпълни ролята на Господар на Второто Пришествие, можем да попитаме самия Исус. В Йоана 16:12 Исус казва, „Имам още много неща да ви кажа: но сега не можете да ги понесете. А когато дойде оня (Господаря на Второто Пришествие), тогава Духът на истината, ще ви упътва за всяка истина, защото няма да говори от себе си.” Но дали тогава ще искаме да чуем, или както винаги е било в историята, пророците ще останат неразбрани и преследвани и ние лековерно ще отхвърлим истината.


Исус предава Месиянската си мисия на друг

Преподобния Мун е започнал да комуникира с Исус и с Бог още на 16 годишна възраст. Самия Исус го призова многократно да приеме тази мисия и доведе изпълнението на Божията воля на земята. Може ли някои да се нарече истински християнин, ако тръгне срещу волята на Исус. Лесно е да заплюваме Исус в лицето и да кажем, „аз не мога да приема че ти работиш с кореец, аз не съм очаквал второто привествие така.” Библията предупреждава, че Бог върши нещата не по начина по който ние ги очакваме, но ние винаги мислим, че знаем по добре от Бог. Трудно ни е да се смирим и да питаме искрено самия Исус, какво мисли той. Трудното е да имаме търпение и постоянство докато той ни отговори.

Един ден Бог ме грабна в духовния свят и чух Ангелите и Светиите да казват, „Ето това е Месията, и през целият ти живот те подготвяхме само за това, за да можеш да го приемеш и следваш.” Когато се възвърнах на себе си, краката ми трепереха, а на никой друг не можех да кажа. Кой щеше да ме разбере. До мен седяха хора но те не биха могли да разберат. Тогава разбрах цитата, „двама ще бъдат на едно легло, на една нива... единия ще е грабнат, а другия не.”

Какво мислите направих? Отидох в стаята си, плаках и се молех, „Небесни Татко знам че ти ми казваш това, но аз не мога да приема.” Аз си исках месия на облаците. Не ми харесваше Божия начин. Но Библията и в това ме опроверга. В Откровение 17:15 става ясно, че водата символизира множествата грешни хора, а облаците пречистените, отделени от грешното подготвени да приемат Второто Пришествие. Да Исус казва че ще доиде отново на облаци, но акакто в Ефисяни става ясно, отнася се за „облаци от свидетели”, пречистените от грешното общество, които имат чисто и искренно търсещо сърце, за да могат да разберат и приемат Второто Пришествие.


Много обаче ще отхвърлят да чуят

Да поради грешната си природа сме по-склонни и по-бързи да съдим. И на мен ми бе страшно трудно да повярвам и разбера това и други откровения, които Бог ми даде за преподобния Мун. Сега разбирам защо и на Йоан Кръстител, въпреки многото откровения му е било трудно да приеме Исус, и така и не е го е последвал. Напротив, учениците на Йоан, както на няколко места в Библията пише, са спорели с апостолите, че Йоан е по-велик. Дори след разпъването Йоанитите са основни критици и преследвачи на ранните християни.

По същата причина Исус пита, „Когато той (Господаря на Второто Пришествие) дойде, ще намери ли вяра?” Той ни предупреждава, че Второто Пришествие ще дойде „като крадец в ноща.” Но както и на Евреите по времето на Исус им е било по лесно и угодно, поради тяхната грешна природа, да чакат чудодейно идване от небето, така и днес, ние християните, предпочитаме да очакваме чудодейни явления на облаците. Както и фарисеите и ние егоистично предпочитеме да смятаме, че спасенеито е само за нас християните. Така че да не се учудваме, че както Исус порица фарисеите, и ние християните може да се окажем не спасени, а порицани. „Махнете се от мене вие злодейци...” е по-очакваното обръщение на Исус към тези, които заявяват, „Не в твое ли име пророкувахме и говорехме езици, и проповядвахме.” Да, точно така ще стане, ако не познаем Господа на Второто Пришествие, а както и Фарисеите станем негови гонители и само четем и разпространяваме фалшиви слухове за него вместо сами да отидем и да проверим.


Второто Пришествие чрез раждане

Исус предсказва недвусмислено, „И на този, който победи ... за да върши дела, чисти като Моите, ще дам власт над народите.” Че кой може да победи сатанинските сили и да е чист и безгрешен като Исус, ако не е роден безгрешен? Но в глава12 Откровение прексказва и раждането на момче, което от рождението си има връзка с Бога. „И ето жена бременна и тя ще роди мъжко дете... което от раждането си бе грабнато и занесено при Неговия престол.” Да, Откровение предсказва раждането на безгрешно дете и то „ще управлява всички народи с желязна тояга” (Отк.12:5. Това дете ще бъде Месията, Господаря на Второто Пришествие което идва да управлява всички с желязната тояга, символ на Божията правда.

Ако се върнем на цитата от Откровение 2:26-28, разбираме че се отнася за същия човек, „който победи ... за да върши дела, чисти”, като тези на Исус, и на когото Исус ще даде „власт над народите.” Той явно ще дойде не на облаци, както ние сме очаквали, а ще се роди, и когато порасне ще изпълни месиянската роля. Той ще „управлява с желязна тояга... както и Аз съм получил от Своя Отец” заявява Исус.

„И ще му дам зорницата (символ на новата истина),” завършва цитата. Явно той ще е, който ще разкрие пълната истина, така че да видим и разберем, не частично, като сега, а „лице в лице” (1Кор 13:12) Колкото и да ни е трудно да приемем, че Исус ще предаде Месиянската си мисия на друг, който победи и е чист като него, това е предсказано и ще стане. Дали ни харесва това да е Сан Мьон Мун или не, не променя нещата, след като Бог е решил така. За нас остава да се молим да разберем, и може би да си препрочетем Библията оттърсвайки се от натрупаните за 2000 години човешки разбирания за нея. Важно е не коя деноминация как го разбира, а как Бог го разбира. А Бог няма да се провали да ни отговори, ако искрено се молим и търсим. „И бдете и молете се, за да предстоите пред Него”, казва Исус за Второто Пришествие. Въпросът е искате ли да разберете кой наистина е той?